Coach Philip aan het woord

Onlangs stond er een artikel in de krant: “ Kinesisten overspoeld door nek – en rugklachten.” Dit artikel liet een conversatie ontstaan tussen Philip Fagoo en mezelf. Conclusie: Kinesisten zijn noodzakelijk, maar wij kunnen helpen.

Philip dook achter de computer om een mening te formulieren omtrent dit artikel.

Er wordt regelmatig neergekeken op personal trainers. Dit is niet altijd onterecht. Het is een vrij beroep, iedereen kan het worden en dat betekent dus dat er zowel mensen met veel kennis of ervaring in het werkveld staan alsook mensen met minder kennis en ervaring. Een kinesist wordt meestal aanzien als iemand met heel veel kennis over het menselijk lichaam en iemand die voor elk kwaaltje aan het beweegapparaat wel een oplossing heeft. Ik ga het meeste hiervan zeker niet ontkennen.

Een kinesist heeft een universitaire studie doorlopen en indien hij/zij gedreven is, schoolt hij/zij zich voortdurend bij. Een goede personal trainer doet dit trouwens ook. Laatsleden zag ik in de krant een grote krantenkop die citeerde: “ Kinesisten overspoeld door nek – en rugklachten.” Aanleiding hiervoor is natuurlijk dat veel mensen hun huis niet meer uitmoeten door de coronacrisis en bijgevolg heel de dag in een slechte zithouding uren achter hun computer en op hun bureaustoel doorbrengen.

Maar, en hier wordt niet over gesproken, dat fitnesscentra, personal training studio’s en nog een hoop andere sportmogelijkheden nog steeds gesloten moeten blijven. Waar kinesisten aanwezige nek – en rugklachten behandelen en natuurlijk ook helpen met revalidatie en meer en meer preventief handelen, is het ook een taak van een goede personal trainer om zwakke plekken en kwetsbare zones in het lichaam te verstevigen om op die manier lichamelijke klachten tot een minimum te beperken.

Personal trainers kunnen in vele gevallen perfect helpen met het revalideren en het aanleren van ergonomische houdingen en beweegpatronen. Het is een heel goede zaak dat kinesisten al geruime tijd geopend zijn en het is absoluut een noodzakelijk beroep. Wel vind ik het dan een belediging om het te laten overkomen dat onder andere personal trainers volledig overbodig zijn door hen zo lang hun activiteit niet te laten uitoefenen. Meer specifiek nog dat personal trainers op een nog veiligere manier kunnen werken dan kinesisten daar er nooit direct lichaamscontact nodig is om de persoon in kwestie te helpen/trainen.

Bovendien zouden personal trainers voor een deel kunnen helpen aan het verminderen van de overvloed van patiënten waar kinesisten momenteel mee te maken hebben.

Deel deze post:

Facebook
Twitter
LinkedIn