Een home-gym bouwen?

EEᑎ ᕼOᗰEGYᗰ ᗷOᑌᗯEᑎ?

Tijdens de lockdown hebben vele mensen thuis aan het sporten geweest, misschien is dit wel goed bevallen doordat je de verplaatsing naar een fitness niet moest maken en dus makkelijker in je planning te krijgen is, maar het zou wel fijner zijn als je ook iets van materialen en toestellen zou hebben om completer te kunnen trainen idpv enkel bodyweight-oefeningen te doen.

Om dus thuis-trainen completer te maken heb je 2 zaken nodig:

– Een plan dat duidelijk, gestructureerd is uitgeschreven hoe je trainingen eruit zien.

– Een homegym ( We gaan in deze blog over dit 2e punt verder spreken. )

Een homegym kan gaan van 2 materialen tot een hele kamer inrichten, maar nu wil ik spreken over een ruimte in richten als gym in je huis,kantoor,… Voordelen hiervan zijn zoals ik zei dat je het makkelijker kan inplannen in dag- en weekstructuur, maar ook dat het jouw eigendom is en dus nooit moet wachten in de gym. Je gaat ook geen last hebben van ‘pottenkijkers’ of mensen met nare geurtjes in de fitness of rare gewoontes. Je hebt je gym binnen handbereik en je kan solo trainen of een vriend(in) mee uitnodigen.

We spreken hier over een gym om je lichaam gezond te maken en fysiek te veranderen, daarom stel ik ook voor om voornamelijk te kiezen voor ‘strength’-materialen en de ‘Low-Intensity-Cardio’ te houden voor buiten ( lopen, fietsen, skaten,…) Je kan wel een cardio toestel kopen waar je dit mee kan doen, maar kies dan voor een toestel dat mulit-inzetbaar is en waarbij je ook interval trainingen kan doen. Bv: Airbike, roeier, skierg, versaclimber, …

Daarnaast zou ik me focussen op allerlei soorten van gewicht. Om te starten is een powercage interessant, deze kan je al gebruiken voor alle soorten squats, presses, pullups,… Daarnaast heb je dan een goede barbell nodig, plates, dumbells. Met dit heb je al een goede basis, maar uiteraard zou ik dit nog toevoegen met een (verstelbaar) bankje, kettlebells, elastieken. Een suspension trainer is ook altijd makkelijk en pakt geen plaats in beslag, dit is ook makkelijk mee te nemen op vakantie en naar buiten.

Als je daarna nog wilt uitbreiden kan je zaken kopen zoals ‘specialty-bars’, meer toestellen, kettingen, … De prijs van al dit hangt ook hard samen met het niveau van jouw kracht, want als je dumbells tot 30kg nodig hebt is dat een andere prijsklasse dan dat je dumbbels nodig hebt tot 15kg.

Sommige mensen gaan ook moeten kijken naar hun vloer, misschien hebben ze wel wat rubbere tegels nodig om hun huidige vloer te beschermen, dat is dus bijzonder individueel.

Qua prijs kan dit dus enorm variëren omdat het afhangt van hoeveel gewicht jij nodig hebt en welke toestellen je zou willen aankopen. Maar om een ruimte helemaal in te richten met opbergcapaciteiten voor al je spullen ga je toch richting de 800-1000 euro, indien je echt uitgebreidt gaat ga je een volledig home-gym toch wel voor 4000euro hebben, maar dan is het wel 100% af!

Als trainer heb ik al enkele klanten geholpen bij het bouwen en inrichten van hun homegym, heb jij interesse om dit thuis te bouwen zodat jij 24/7 kan trainen met je online trainer in de hand stuur dan even een berichtje en we spreken af om dit te bekijken.

Deel deze post:

Facebook
Twitter
LinkedIn